CZ EN

Zbyněk Stanjura hostem pořadu Co na to ministr

Ministr financí Zbyněk Stanjura byl hostem moderátorky Pavlíny Wolfové v pořadu Co na to ministr na CNN Prima News. Diskutovali spolu jak o soudržnosti vládní koalice, státním rozpočtu a jeho parametrech, tak o úsporných opatřeních či inflaci.
 
Zdroj: CNN Prima News, 17. 1. 2024, Co na to ministr

Moderátorka Pavlína Wolfová
Dobrý večer, je tu další vydání pořadu Co a to ministr. Každou středu ve 21 hodin se ptám šéfů rezortů na to, jak dokážou svůj rezort zcizelovat, jak se postarají o to, aby prosperoval. Dnes je mým hostem ministr financí Zbyněk Stanjura, vítejte. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Dobrý večer vám přeju. 

Moderátorka Pavlína Wolfová
Díky, že jste dorazil. Jak se máte, pane ministře, vám dobře, pustíme se do toho dobře? A já poprosím svoji kolegyni Káju Hošek, aby nám řekla, co pro nás má. Kájo, dobrý večer. 

Redaktorka Karolína Hošek
Dobrý večer všem divákům CNN Prima News. Já na úvod připomenu slova našeho hosta, tedy ministra financí Zbyňka Stanjury, ten hned na začátku ledna a v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že vláda už žádné výrazné změny anebo reformy alespoň do konce tohoto volebního období nechystá. Podle ministra si to navíc nepřejí ani samotní voliči. No a velkou pozornost vzbudilo tento týden i pro některé možná velmi kontroverzní video šéfa hnutí STAN a také ministra vnitra Víta Rakušana, ve kterém velmi kritizuje vlastní vládu, konkrétně v něm říká: „Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi, důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom sami zůstali ve hře, přistupovali jsme na kompromisy a teď je ten čas to změnit.“ Tak vyzývá ministr vnitra Vít Rakušan.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Pane ministře, jedno souvisí s druhým, zeptám se nejdřív na to druhé, jak vnímáte tu sebekritiku vašeho vládního kolegy?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Vít Rakušan mluvil jako předseda hnutí STAN, nemluvil jako člen vlády, nebyl to vládní klip, ale klip hnutí STAN, tak já to vnímám, jako sebekritiku nebo sebereflexi hnutí STAN, kterou natočil jejich předseda. A u nás jsou vždy koaliční vlády, myslím si, když pominu jednobarevnou vládu, která nezískala důvěru, tak samotným principem koaličního vládnutí je hledání kompromisu. Jsem si jistý, že jestli něco voliči oceňovali za ty uplynulé dva roky, že naše spory, které jsou logické - je nás pět stran, měli jsme vlastní programy, když jsme byli dva volební bloky, takže minimálně dva volební programy reprezentujeme vždy své voliče, takže máme různé názory, což je v pořádku a nikdy jsme se tím netajili - ale zatím se nám dařilo ty spory řešit na uzavřených jednáních. A pak veřejnost seznámit se společným rozhodnutím a obhajovat toto společné rozhodnutí. Já si myslím, že to je dobrá praxe a měli bychom se jí držet. Takže já se teď určitě nepustím do závodu, že bych jako člen ODS kritizoval své koaliční partnery.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Dobrá, ale vnímáte to jako šrapnel game changer? Myslíte si, že se teď ty poměry trošičku změní?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já doufám, že ne, ale uvidíme. Já to opravdu chápu, že to byla nějaká sebereflexe či sebekritika hnutí STAN.

Moderátorka Pavlína Wolfová
V tom klipu se říká: hrajeme při zdi, musíme přitvrdit, dělat, co je správný. Napadlo mě, jestli nemluví o těch reformách, o nichž jste vy nedávno, a to se vracím k tomu prvnímu v té první plazmě Karoliny Hošek, řekl, že nic velkého už čekat v tomto volebním období nemáme, že nic dramatického lidi nechtějí.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Děkuji za možnost to vysvětlit. Já jsem odpověděl podle mě poctivě. Já jsem říkal, že jestli máme očekávat nějakou velkou reformu, jako byl třeba ozdravný balíček, která mění desítky zákonů, že takovou reformu očekávat nemáme. Například v daňové oblasti jsme to měli my jako koalice Spolu, ale i vláda, že daně se výrazným způsobem mají měnit jednou za volební období, a to se stalo teď k 1. lednu roku 2024. A každá taková velká změna musí dostat šanci na to, aby se ukázalo, zda ty efekty, které si od toho slibujeme, skutečně přišly a takovou velkou změnu je podle mě rozumné vyhodnotit. Po dvou nebo třech letech, ne po dvou nebo třech týdnech nebo po dvou nebo třech měsících. A to je podle mě poctivá odpověď. Současně jsem říkal, že mně připadá jako žabomyší spor a velmi často vedeme v tom veřejném prostoru, jestli je to reforma nebo parametrické změny zákonů, velmi často se to v minulých měsících objevuje, když hodnotíme navržené změny důchodového systému, někdo říká, že je to reforma a někdo říká, že to není reforma, že to jsou jenom změny parametrů. A já myslím, že důležitější jsou ty změny a ne se dohadovat, jestli je to reforma nebo parametry.

Moderátorka Pavlína Wolfová
To si hrajeme se slovíčky. Je to, co se chystá s důchody, tedy reforma nebo parametrická změna? Protože ministr Jurečka to vydává za reformu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já s tím souhlasím. Část lidí, opozice, a někteří nezávislí experti tvrdí, že to jsou pouhé parametrické změny toho systému. Mně nepřijde jako užitečné se o tom názvu dohadovat, bavme se o těch opatřeních, zda jsou užitečné a dobré a je logické, když jsme v polovině volebního období, že nemůžeme mít splněno celé programové prohlášení vlády. Ale z hlediska volebního cyklu, ale i legislativního procesu, pokud ta reforma, když to takhle označíme, už není ve sněmovně nebo na vládě, tak už se vlastně nedá stihnout. Ve sněmovně to trvá v průměru 12 měsíců, a když je něco kontroverzního, tak to trvá i déle než 12 měsíců. To znamená, my doděláme to, co už je ve sněmovně, zaměříme se na ty části programového prohlášení, které jsme zatím nestihli realizovat - logicky, když jsme v polovině - ale dohadovat se, jestli to jsou dramatické změny nebo parametrické změny, mi užitečné prostě nepřijde.
 
Moderátorka Pavlína Wolfová
To znamená digitalizace, debyrokratizace, změny ve školství, zásadní, to všechno ve zdravotnictví, změny v energetice, to je přece akutní problém, to všechno budeme sledovat v přípravě, ale k zásadním reformám v těchto oblastech nedojde.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Digitalizace a snížení byrokracie je setrvalý proces. To neřešíte jednou změnou zákona. Já jsem říkal, že ani nekončí šetření. Nemůžete říct, že v jednom rozpočtu jste šetřili a teď už šetřit nebudete. Pořád musíme být opatrní na peníze daňových poplatníků a dvakrát tu pomyslnou korunu otočit, než ji vydáme. Ale to není reforma, to by mělo být pořád, pořád bychom se měli snažit v každém zákoně snižovat byrokracii. Když dáme nějakou novou povinnost, tak bychom měli dvě staré zrušit, aby ten celkový počet povinností pro daňové poplatníky, pro úřady, pro živnostníky, podnikatele i školy, nemocnice, klesal. A to se nezmění tím zákonem, to prostě musí být setrvalá činnost.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Tu kritiku, kterou jste sklidil, tedy odmítáte? Říkal jste pravdu, jak říkáte, podepisujete slova svého spolustraníka Marka Bendy, že: „jestli někdo očekával úplně zásadní reformy, tak asi nechápal, co se v zemi děje. Úkol byl odstavit duo Miloš Zeman, Andrej Babiš“. Podepisujete to? Byl to ten hlavní úkol, a to ostatní se s tím veze, protože zkrátka a dobře máte jiný plán než Andrej Babiš, Miloš Zeman?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Abychom mohli realizovat naše plány, tak jsme museli tyto lidi ve volbách porazit, a to se nám povedlo. Bez toho bychom neprosadili nic našeho programu a teď si můžeme říkat, že se nám povede za ty čtyři roky udělat 70, 80, 90 %, ale kdybychom ty volby nevyhráli…

Moderátorka Pavlína Wolfová
Tak se může stát, že minimálně jeden z toho dua se vrátí a silou možná smete ze stolu to, co vy tady stavíte.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
No a naším úkolem je vyhrát i příští volby, aby tato situace nenastala, myslím si, a například v oblasti veřejných financí ty klíčové kroky máme za sebou a teď ty dva roky uvidíme to zlepšení.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Co tedy ty další dva roky budete dělat?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Nechci mluvit za všechny. Třeba v oblasti ministerstva financí je klíčové dokončit nový moderní zákon o účetnictví. To není úplně atraktivní politické téma, ale je to bezesporu velmi žádoucí, vedeme o tom dlouhou debatu se všemi profesními organizacemi, a určitě to přinese moderní účetnictví, které ČR už po těch desítkách let potřebuje. Minulý týden Finanční správa spustila ten zásadní a největší tendr na to, abychom měli nový moderní digitální daňový systém, protože bez toho, aby stát s daty uměl pracovat, se nepohneme.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Tak k tomu se přiblížíme do konce volebního období?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Samozřejmě bude záležet i na chování uchazečů, protože nevíme, jestli budou rozporovat výsledky, nebo nebudou, ale samozřejmě v tomto volebním období bezesporu uzavřeme smlouvu s novým dodavatelem a k tomu, abychom mohli mít moderní daňové prostředí nejenom pro daňové poplatníky, musíme mnohem lépe pracovat s daty. Finanční správa má mít silnější analytické nástroje, aby kontroly byly cílené. A když budete dobře pracovat s daty, tak skutečně daňové kontroly budou cílené, stát bude umět rozpoznat, kdy je opravdu administrativní nebo malé pochybení, kde má stát pomoci vysvětlit to, a tomu, kdo se systematicky vyhýbá placení daní, tam máme být velmi tvrdí a velmi razantně zakročit.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Pane ministře, když jste se ucházeli o hlasy voličů, něco jste jim slíbili. Předpokládám, že znáte očekávání těch, kteří vás volili, ano? Ta otázka je jednoduchá, na konci tohoto volební období doručíte ta očekávání, pro která vás ti lidé volili?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já věřím, že ano. Klíčovým volebním slibem naší koalice Spolu a ODS obzvlášť bylo, že dáme do pořádku veřejné finance, a to se nám daří. Schodek rozpočtu byl 420 miliard v roce 2021, než jsme nastoupili v roce 2022, byl 360, tedy zlepšení o 60 miliard, v loňském roce 2023. Ještě si všichni to číslo pamatujeme, necelých 290 miliard, což je zlepšení o 72 miliard. A v tom trendu budeme pokračovat i v příštích letech. Klíčový volební slib bezesporu splníme.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Možná ti voliči ale očekávali víc. To jsou ty hlasy, které se ozývají, že jste se drželi, když použiji slova Víta Rakušana ze sportovní šatny, trochu při zdi, že jste měli trochu přitvrdit.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Jsem docela překvapený, protože já jsem byl účastníkem všech těch jednání, já jsem vlastně moderoval tu debatu ozdravném balíčku a jestli někdo chce říct, že ODS nechtěla být razantnější, tak neříkal pravdu. Ale já si cením toho, že jsme nakonec našli ten kompromis pěti stran, jak jsem říkal.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Kde vás tomu nebýt tak tvrdý tlačil? To se ptám konkrétně, teď tady naznačuje Vít Rakušan, že on to nebyl. Piráti říkají, my jsme to taky nebyli, tak tam zůstáváte vy, KDU-ČSL, TOP 09.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já myslím, že je dobré, že toto nezveřejňujeme, ale že jsme zveřejnili výsledek naší dohody a že jsme ho pak hájili. Výsledkem taky bylo, že pro ten klíčový zákon hlasovali opravdu všichni poslanci z přítomných. A nemá cenu říkat, kdo chtěl víc, kdo chtěl míň. Tohle je realita.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Přiznám se, že mě by to velmi zajímalo, když vidím ten klip, tak nemáte pocit, že je čas říct: ano, skutečně pan Rakušan byl tím zlobivým klukem, který strašně tlačil, ale nevyšlo mu to a teď se zlobí v té šatně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Ne, podle mě to neodpovídá realitě.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Pojďme se podívat, co realitě odpovídá. Pojďme se podívat na hospodaření státu. Kájo, máš slovo.

Redaktorka Karolina Hošek
Loni byl schodek státního rozpočtu plánovaný na 295 miliard korun. Ta realita byla ale hned o šest miliard lepší. Výsledek hospodaření je sice vůbec nejlepší od začátku covidové pandemie, zároveň ale čtvrtý nejmohutnější schodek v historii Česka. No a pro letošní rok potom počítá ministerstvo financí se schodkem o něco nižším, tedy asi ve výši 252 miliard korun. No a teď si ještě pojďme ukázat výše státního dluhu. Zatímco předloni dosahoval výše 2,9 bilionu korun, loni pak vystoupal ještě výš na 3,1 bilionu korun. A vy mi asi dáte zapravdu, že tohle jsou pochopitelně všechno naprosto nepředstavitelná čísla, proto bude možná lepší to přepočítat tu dlužnou částku na osobu. Každý Čech, včetně kojenců, dětí i starců dluží asi 285 000 Kč.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Zbyňku Stanjuro, je to úspěch? Na škále 1–10, přičemž jedna je nejslabší 10, nejsilnější je to úspěch?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
8, jestli 10 je nejlepší. Je to úspěch.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Dobrá. A jak by ta čísla vypadala, kdyby to bylo jen na vás? A na Vítu Rakušanovi tedy ještě (smích).

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Kdyby to bylo jenom na mě, na mé politické straně - ale to bychom museli mít většinu v obou komorách, což je fikce, protože se to zatím nepovedlo žádné politické a straně a podle mě v našem volebním systému se to žádné politické straně ani nepovede - tak si myslím, že ten schodek bych mohl být loni zhruba o těch 50 miliard nižší.

Moderátorka Pavlína Wolfová
A jsme u těch kompromisů. Na druhou stranu ten letošní plánovaný rozpočet, na něj sázíte, že dopadne na těch 252 miliardy?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Ano. Já jsem loni poslouchal od března asi do srpna prognózy mnoha politických oponentů, ale i mnoha komentátorů, že schodek bude 400 anebo 470 miliard. „Nemají to pod kontrolou, vymklo se jim to z ruky,“ říkali. A kdo měl pravdu? Pravdu měla vláda, dodrželi jsme, ten schodek, a byl o něco lepší, o těch šest miliard, což je procentuálně opravdu velmi malá odchylka.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Dobře, asi velká satisfakce pro ministra financí.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já bych to hodnotil jako satisfakci pro vládu jako celek. Samozřejmě největší díl odpovědnosti byl na Ministerstvu financí, ukázalo se, že naše prognózy byly správné. Ano, museli jsme v průběhu roku s rozpočtem pracovat a od toho tam jsme, nejsme od toho, abychom nic nedělali. A vždycky říkám: představme si, že v září určitého roku si rodina nebo firma nebo škola stanoví rozpočet pro příští rok a trefí se jako my na 99,9 %. Myslím, že je to skvělý výsledek pro každého a je jedno, jestli ten rozpočet je v miliardách, anebo v tisících. To procento, jak prognózujete a pak se chováte jak na příjmové, tak na výdajové straně, bylo mimořádně úspěšné. Takže spokojenost. Ano, ale ten celkový výsledek je pořád ještě nedostatečný, proto ty schodky musí klesat i v příštích letech. Když jste říkali, že to byl nejlepší výsledek od covidu a současně čtvrtý nejhorší, tak za rok budeme říkat, že to byl nejlepší výsledek od covidu a je pátý nejhorší. To bude trvat ještě dva roky a pak už se tam připočtou horší roky, které byly i před covidem. Takže ten trend je jasný a vracím se k tomu, že to byl náš klíčový slib. Ale v tom mezinárodním kontextu se nepoužívají ty absolutní čísla, ale používají se procenta vůči HDP a tam letos očekáváme 2,2 % a v roce 2021 bylo -5,8. A to jsou čísla, na které se ptají moji kolegové ministři financí jiných států, a to je číslo i v evropském kontextu už velmi dobré.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Ptám se na ten letošní plánovaný schodek proto, že bezpečnostní situace v zemi se nyní řeší, nechci říct, že se změnila, ale zkrátka a dobře je to na stole. Ministr vnitra Vít Rakušan už mluví o obřích investicích do ochrany měkkých cílů. Dokážete třeba tohle poplatit z té vládní rezervy tak, abyste uchoval těch 252 miliard schodek, protože, pardon, Vít Rakušan v neděli řekl, že 300 000 000 je vyčísleno jen pro vysoké školy. Vít Rakušan říká, že ty peníze se najdou, dostanou je. Můžete za to teď tady ručit?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já jsem ještě konkrétní materiály neobdržel a je logické, že po těch tragických událostech stát nějak zareaguje a pokusí se tu bezpečnostní situaci vylepšit a snížit riziko. To se bohužel nedá nikdy vynulovat. Vládní rozpočtová rezerva má 12 miliard, takhle byl schválený rozpočet a je to právě na ty věci, které jsme nemohli v září, kdy jsme ten rozpočet poslali do sněmovny, předvídat. Proto je to rezerva, takže dostatečně velká, abychom byli schopni reagovat i na tyto mimořádné události a na to, co to s sebou přinese v příštích měsících.

Moderátorka Pavlína Wolfová
To znamená, když toto pan ministr Rakušan říká, je to po debatě s vámi, po debatě ve vládě, a když říká, že až tři miliardy korun - balistika pro hasiče, měkké cíle, správné, pro policisty.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
To po debatě ve vládě ani nemohlo být. Je to pár týdnů, jsou to první odhady ministerstva vnitra. Bezesporu o tom debatovat budeme.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Pak je tu další věc. Ne, že bych vám chtěla ten schodek dopředu hodnotit. Ale Ústavní soud začal minulý týden projednávat změny valorizace penzí. Možná je to 50 na 50, možná vy to tak nevidíte, ale pokud tomu opozičnímu podnětu Ústavní soud vyhoví, nastane scénář, kdy budete muset vyplatit mimořádné valorizace a vlastně hodně zjednodušeně řečeno, přepočítat ty důchody, máte pro tuto variantu scénář, pane ministře?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Tak za prvé: vláda dělá všechno pro to, aby obhájila před Ústavním soudem svou legislativu a své kroky. Podle mě nemá cenu spekulovat, co se stane. Ústavní soud příští středu vyhlásí své rozhodnutí a pak budeme vědět. A my jsme dopředu říkali jako členové vlády, že budeme respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, což je samozřejmě správné, nic jiného ani vláda dělat nemůže a podle toho výsledku se zařídíme.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Stejně mě zajímá, jestli máte scénář pro tuto situaci, protože to by přece, na tom se shodneme, byla poměrně velká rána pro ten rozpočet, kterou nezalepíme z té rezervy.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Kdyby to bylo tak, jak říkáte, tak od toho je to, abychom případně našli úspory a některé jiné výdaje, které jsme plánovali, se neuskutečnily. Zase ta částka není tak vysoká. Problém nebyl totiž v jednom jediném rozpočtu. To je věc, kterou jsme se pokoušeli vysvětlit Ústavního soudu – všechny odborníky, a potvrdili to i nezávislí experti, překvapila ta lednová inflace, zejména index životních nákladů našich důchodců. Ale ten dopad nebyl jenom v roce 23 nebo 24. Ten dopad by byl zhruba 400 miliard v příštích zhruba 15 až 20 letech. O tom se rozhoduje, ne o jednom konkrétním rozpočtu. Kdyby se ten zákon, ta mimořádná valorizace podle starých pravidel vztahovala pouze na jeden jediný rok, tak ten problém byl mnohem menší, ale tam vlastně ta valorizace, když proběhne, tak je základem pro všechny další v příštích letech. Takže ten problém není v objemu 20 miliard, ten problém je v objemu 400 miliard. To je věc, kterou jsme se snažili vysvětlit Ústavnímu soudu a příští týden ve středu budeme vědět, jestli jsme uspěli.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Já předpokládám, že vy věříte pevně tomu, že to dopadne ve váš, respektive ve prospěch státního rozpočtu, ale pokud ne, znovu se ptám, existuje u vás ve stole scénář? Pokud tohle spadne, tak to nebudou jednotky miliard, to oba víme.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Detailní scénář není, ale kdyby se to stalo, tak si s tím poradíme.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Já o tom nepochybuji, jen se ptám, jestli takový scénář je.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Pokud věříte tomu, že to děláte správně, tak si přece nechystáte od prvního okamžiku situaci, kdy se ten váš názor se ukáže jako nesprávný. To bychom vlastně nevěřili tomu, co děláme.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Vy jste rozhodli o těch valorizacích, nechci se dívat zpátky, ale bylo vám vyčítáno, že to je vlastně retroaktivně, že to je změna zpátky, že v případě těch nadměrných zisků pro ten energo sektor a banky jste vůbec takhle nepřemýšleli, tam jste řekli, ne, to by byla retroaktivita a nezavedli jste tu daň. Nejde zpětně o chybu, když se na to podíváte, v poměru těch následků?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Ne, skutečně je to jiný případ. Je dlouhodobá judikatura Ústavního soudu, že v průběhu zdaňovacího období toho roku můžete dělat opatření ve prospěch daňových poplatníků, ne v jejich neprospěch. Jinými slovy, můžete v průběhu roku snížit daně za ten konkrétní rok, ale nemůžete je zvýšit. To riziko, kdybychom zkusili prolomit tuto zásadu, a v průběhu roku zvýšit daně, jsme vyhodnotili jako příliš vysoké.

Moderátorka Pavlína Wolfová
A ještě jedna věc, velmi krátce - konsolidační balíček. Něco velkého, zásadního, bude ten balíček následovat nějaká revize, něco třeba jen maličkost? Kvůli tomu tichému vínu, ke kterému se ustavila obrovská komise. Někdo o tom jedná, mě by to zajímalo, už se někam dopracovala a řekne jednou někdo: Tohle bylo špatné rozhodnutí? Tady vám ty daně prostě napaříme.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Tak já jsem příznivec zavedení této daně. Zatím jsem ale neuspěl v té debatě a zůstal jsem v menšině. Co mě na té debatě ale překvapuje, že my jsme neprosadili žádnou změnu, to tiché víno se nedaní roky. Pamatujte si veřejné debatě před dvěma lety?

Moderátorka Pavlína Wolfová
Ale teď si utahujeme opasky, přece nám to říkáte teď všichni.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Říkám, že já jsem zastánce, jen jsem ten svůj názor zatím neprosadil. Já si myslím, že je šance, že ten názor nakonec zvítězí, že ten hlavní argument je, že minimálně 2/3 této daňové úlevy končí u jiných než českých daňových poplatníků, to znamená, že tu daňovou úlevu neinkasují čeští daňoví poplatníci, ale zahraniční. A to je podle mě silný argument a věřím, že se nakonec ještě dohodneme.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Akorát tedy zasedá pracovní skupina. Už něco vyprodukovala ta pracovní skupina nebo ještě pořád se na tom nedohodli?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Podle mě všechno, co jsme k tomu rozhodnutí potřebovali, jsme dostali. Z mého pohledu my jsme tam měli specialisty na daně a taky Celní správu, aby vyvracela některé mýty, jak to bude administrativně náročné. Navrhuju, abychom rozhodli politicky, abychom už neměli další a další jednání nějakých pracovních komisí, protože všechny podklady k rozhodnutí máme k dispozici. Jak ta debata dopadne, to nevím, ale já se budu snažit, aby dopadla pozitivně a brzy. To znamená, aby to platilo od 1. ledna příštího roku.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Pojďme, pane ministře, dál a díky za tuto upřímnost. Byla a je a bude s námi stále inflace, a všechno o ní ví kolegyně Kája. Prosím, Kájo.

Redaktorka Karolina Hošek
Pavlíno, děkuju za slovo. Pojďme se spolu podívat, jak se inflace vyvíjela v Česku za poslední rok. Loni v lednu startovala na závratných 17,5 %. A jak vidíte, trvalo to dlouhých šest měsíců, než jsme se dostali na jednociferné hodnoty. To se konkrétně stalo v červnu roku 2023 - 9,7 %. Ta inflace následně od té doby kolísá někde mezi sedmi a osmi procenty. Poslední číslo, které známe, prosinec 2023, je hodnota z 6,9 %. No a jaká se očekává inflace v lednu? Například viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová odhaduje, že určitě bude jednociferná. A pozor, začínat by mohla trojkou. A ještě si na grafice ukážeme meziroční míru inflace: zatímco v roce 2021 se jednalo o necelá 4 %, ten následující rok byla patnáctiprocentní, no a souhrnná inflace potom za loňský rok dosáhla necelých 11 %.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Pane ministře, my se někdy v únoru dozvíme, jak byla lednová inflace. Směřujeme k tomu, že by mohla být podle predikcí České národní banky někde kolem 3 - 4 %? Já jsem se dočetla, že i v souvislosti Evropy najednou budeme na tom velmi dobře, budeme premianti a budeme na tom mnohem lépe po těch dvou letech a ten skok bude úžasný. Řekněte mi, kdy a jak to pozná někdo doma s tím domácím rozpočtem? Kdy se to projeví v rozpočtech domácností?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Premianti asi nebudeme. Když jsme viděli ty tři sloupce, tak všechny odhady v této době říkají, že za rok 24 bychom měli sloupeček, kdy za rok 21 to bylo 3,8, ta průměrná roční inflace, tak předpokládáme, že za rok 24 to číslo bude ještě nižší. Teď se uvidí, jestli to bude 3,2, nebo 3,4, ale mělo by být nižší než v roce 2021. A co je důležité, letos se očekává po dvou letech, po dvou těžkých letech, že růst mezd bude vyšší než inflace. Jinými slovy, že po dvou letech se začne zvyšovat reálné příjmy domácností. A když se vrátím i k té otázce penzí, tak nám se povedlo zabezpečit, že reálná hodnota důchodu neklesla, což je hrozně důležité, protože reálně ta situace byla stejná v roce 23 jako v roce 22, takže mělo by to být vidět vlastně bezprostředně. Uvidíme, jak se budou vyvíjet ceny zejména potravin. Skutečně klíčové bude to číslo, které udá i ekonomickou náladu pro celý rok, a které statisticky úřad zveřejní 15. února.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Dneska vyšla zpráva míra inflace v zemích Evropské unie v prosinci zrychlená 3,4 % z listopadových 3,1. Dnes to oznámil unijní statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci v celé unii má Česká republika, kde ceny meziročně stouply o 7,6 %. Váš komentář? Mě by třeba zajímalo, jestli třeba ta teorie, že většina firemních úvěrů je v eurech, tak to byl jeden z důvodů, proč ta vysoká inflace se nás držela tak dlouho.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Podle mě ta teorie neodpovídá pravdě. Tady byl rozdíl mezi základní úrokovou mírou Evropské centrální banky, která je dneska méně než 5 % a do prosince jsme vlastně měli 7 %, teď je to 6,75. A to se samozřejmě v té komerční oblasti projevilo dneska podle čísel, které mám k dispozici. Zhruba 50 % podnikových úvěrů je v eurech, ale pozor, necelé 1 % je v eurech v úvěrech domácností. Je to jiný přístup domácností, kteří jednoznačně preferují úvěru v domácí měně, v české koruně a jiný je přístup firem. A co je důležité, vlastně měsíce, Český statický úřad, Česká národní banka, ale i Ministerstvo financí upozorňuje, že díky úspornému tarifu, který loni snížil inflaci, letos ta čísla jsou zkreslená. Dneska nám potvrdil na zasedání vlády předseda Českého statického úřadu informaci, kterou oni publikovali, tak skutečná míra inflace v prosinci bylo 4,2.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Pojďme ještě k jedné otázce. Přes počáteční ne jste se rozhodli podpořit firmy, co se cen energií týče, průmyslové podniky. Kdyby to znovu bylo jen na vás, a třeba Vítu Rakušanovi (smích), řekněte mi, stalo by se to? A proč?

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já jsem pro to hlasoval, takže je to i mé rozhodnutí. Nebylo to tak, že bychom se ve vládě přehlasovali, skoro nikdy se v té vládě nepřehlasujeme. Někdy je to těžkopádné, dlouhé, protože si myslím, že když jedna část vlády začne přehlasovat v důležitých věcech tu druhou část, a jedno, jak se to poskládá, tak je to začátek konce této vlády. K tomu se neschyluje. Jak říkám, občas je ta debata pak možná až příliš dlouhá, ale na druhé straně je cenné, že se na tom shodneme všichni a pak to i hájíme všichni. Je třeba říct, že v té debatě vlastně nám pomohlo i to, co se děje v okolních státech, že čeští průmyslníci se oprávněně obávali masivní po státní pomoci v Německu. A tu vlastně odmítl německý Ústavní soud, což pro konkurenceschopnost českých firem je dobře. Já a mí kolegové se snažíme na té evropské úrovni dosáhnout toho, aby státní pomoc byla co nejmenší, protože když připustíte dotační závody, tak vyhrajou ty nejbohatší ekonomiky. My jsme středně bohatá evropská země, nejsme nejbohatší nebo nejsme mezi nejbohatšími. A kdybychom připustili pravidla, že jakoukoliv dotaci může kterákoliv vláda dát, tak na tom vydělají ty nejbohatší ekonomiky.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Dobrá, ale ten strašák, že Němci pomohou tak, jak chtěli pomoct, tady byl. Tohle rozhodnutí, předpokládám, je důsledek toho tlaku v kombinaci s mírou vyděšení.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Já myslím, že to je důsledek vyjednávání s našimi partnery, se Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou, kteří reprezentují velkou část podnikatelů. Já to považuji za dobrý kompromis, a proto jsem pro to hlasoval. Já jsem se aktivně těch jednání účastnil, byli to vlastně představitelé těchto dvou organizací, které zastupují podnikatelé a za vládu vyjednával ministr průmyslu a obchodu a ministr financí.

Moderátorka Pavlína Wolfová
Děkuju vám, že jste byl mým hostem, děkuji za pozvání, přeju vám hezký večer. Šťastný nový rok, pane ministře.

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Děkuji a hezký večer vám i divákům.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.